Mechi Eye Hospital – Nepal

Bijna iedereen kan zich voorstellen hoe je mogelijkheden beperkt worden als je je bril afzet of je lenzen uitdoet. Maar in Nederland is oogzorg zó vanzelfsprekend dat mensen soms uit het oog verliezen dat dit niet overal het geval is. Mechi Eye Hospital NepalOok vandaag de dag nog leidt in Nepal zo’n zelfde ‘eenvoudig’ oogprobleem tot omvangrijke en langdurige persoonlijke, sociale en economische problemen. Zowel voor de betrokkene zelf als voor de familie.

Stichting Eye Care Foundation (ECF) helpt onnodige blindheid en slechtziendheid in ontwikkelingslanden te voorkomen en te genezen. 80% van de blindheid in deze wereld is te herstellen door een eenvoudige staaroperatie. Mechi Eye Hospital NepalVeel slechtzienden zijn geholpen met een goede bril op sterkte. Zo simpel kan het zijn, maar zonder de hulp van donateurs als uw Rotary Club Heemstede-Bennebroek is het onmogelijk dit doel te bereiken.

In Nepal is ECF al sinds 1983 aanwezig. Nepal, met zo’n 29 miljoen inwoners, is nog steeds een van de armste landen ter wereld. De basis gezondheidzorg concentreert zich rond de stedelijke gebieden en is voor een groot deel van de bevolking in het bergachtige achterland niet toegankelijk. ECF heeft hier, mede dankzij de steun van donateurs, in 2009 een volwaardig, goed uitgerust oogziekenhuis geopend, het Mechi Eye Hospital.

Dit ziekenhuis is inmiddels uitgegroeid tot een zeer succesvol ziekenhuis. Haar servicegebied reikt ver buiten Nepal en in totaal beslaat het verzorgingsgebied nu zo’n 190 miljoen mensen.

Mechi Eye Hospital NepalDe operationele lasten van de bedrijfsvoering volledig door het ziekenhuis zelf bekostigd. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het Robin Hood-systeem oftewel rich subsidizing the poor: door verschillende ingangen te gebruiken worden betalende en niet betalende patiënten gescheiden, terwijl de zorg- en dienstverlening identiek blijft. Privépatiënten betalen, al naar gelang de gekozen luxe, een ruime vergoeding waarmee de behandeling van minder draagkrachtige en armlastige patiënten bekostigd wordt.

Mechi Eye Hospital NepalHet ziekenhuis trekt steeds meer patiënten aan. Om aan deze groeiende stroom patiënten voldoende kwalitatieve oogzorg te kunnen blijven leveren is het noodzakelijk om met de juiste en technisch verantwoorde apparatuur te werken.

Het ziekenhuis heeft grote behoefte aan de IOL Master 500. Dit toestel laat toe de lengte van het oog veel nauwkeuriger te meten met laserinterferometrie. Dit is veel preciezer dan de vroeger gebruikte echografie. Met dit nieuwe toestel streeft het ziekenhuis er naar meer patiënten zonder bril te laten zien na een staaroperatie.

Met behulp van uw inzet stelt de Rotary Club Heemstede-Bennebroek het ziekenhuis in Nepal in staat deze aanschaf te doen.

Meer informatie: www.eyecarefoundation.nl

© 2023 Rotary Road Masters. Powered by Rotaryclub Heemstede-Bennebroek. Developed by KJENC|webconcepten